Gezonde school

gezonde schoolEen gezonde school

We hebben het predicaat Gezonde School behaald op het gebied van Sociale Veiligheid en op het gebied van Sport en Bewegen, en nu willen we verder met gezonde voeding.

Het afgelopen schooljaar hebben we een start gemaakt om het eten en drinken gezonder aan te pakken. Vanaf augustus 2017 krijgt het beleid verder vorm en worden een aantal afspraken uitgevoerd. Gezonde voeding draagt bij aan een goede ontwikkeling van kinderen. Daarom willen wij voor ieder kind gezond eten en drinken makkelijk maken op school. En daarvoor hebben we uw hulp nodig! School en ouders werken hierin samen. We hebben aan u als ouder gevraagd om bij een verjaardag te zorgen voor een gezonde traktatie. Terecht hebben sommige ouders opgemerkt dat ook de school  wat betreft voeding nog wel wat zaken zou kunnen verbeteren. Vanaf het schooljaar 17-18 willen we dat bij alle activiteiten van school de extra’s wat betreft eten en drinken gezond zijn. Daarnaast is het belangrijk dat de kinderen les krijgen over gezonde voeding, zodat ze zelf leren wat gezonde keuzes zijn. Zo kunnen ze een gezonde leefstijl ontwikkelen.

Dit schooljaar gaan we dan ook nog wat meer plannen verwezenlijken:

• Elk schooljaar is er een smaakmaand waarin in alle klassen les wordt gegeven over gezonde voeding. Dit kan variëren van gezellige proefactiviteiten tot zelf een gezonde maaltijd klaarmaken gebaseerd op de Schijf van Vijf.
  • In elke klas komt een digitale lijst met ideeën voor gezonde traktaties. Die is handig voor onszelf, maar ook voor u als ouder. Mocht u tips willen, vraag het aan de juf of meester!
  • Bij activiteiten van school, zoals juffendag, zorgen wij voor een gezonde traktatie. En uitzondering is er voor sinterklaas en kerst, daar hoort wat lekkers bij dat past bij de feestdagen.
  • De oudercommissie ONS denkt met ons mee en houdt het zo gezond als mogelijk bij de activiteiten die zij organiseren. Een prachtig voorbeeld was de gezonde paaslunch!
  • Dit schooljaar hebben we ons opgegeven om deel te nemen aan het project EU-schoolfruit. Dit project wordt gerealiseerd met een Europese subsidie. Dit hebben we eerder gedaan en het was een enorm succes. Hierbij wordt gedurende 10 weken veel fruit en groente op school gebracht, zodat ieder kind de kans krijgt om overal van te proeven.. Hiervoor kunnen we t.z.t. zeker nog schil-en-uitdeel-hulp gebruiken!

De afspraken over het dagelijks eten en drinken van de kinderen vindt u hieronder (en in de schoolgids):

• Lunch: de kinderen nemen brood mee voor tussen de middag (liefst volkoren)
  • Drinken: de kinderen nemen voor s morgens een beker drinken mee van thuis.

‘s Middags wordt in de klas water gedronken. Een alternatief hiervoor is thee (lauw).

• Tussendoortje (zowel ‘s morgens als ‘s middags) : fruit/ groente/ een extra boterham.

Heeft u vragen of aanvullingen, wij vinden het prettig als u daarover contact met ons opneemt!
De gezonde commissie Anita Bekker, Christel Gielingh, Ceciel Simons, Inge Klein, met advies van Eefje Kaak (diëtiste) en Marieke te Plate (GGD adviseur Gezonde School, tel.06-31948837)