Maatschappelijk werk

Maatschappelijk werk is er voor alle leerlingen en hun ouders/verzorgers van onze school. De maatschappelijk werker vervult een brugfunctie tussen school, revalidatie en de leefwereld van het kind. In elke levensfase van een kind kunnen er hulpvragen spelen. Wanneer ouders daar behoefte aan hebben kan de maatschappelijk werker daarin ondersteunen en/of doorverwijzen naar hulpverlenende instanties.
Vragen kunnen liggen op het gebied van vrije tijd (logeren, vakantie- en vrijetijdsbesteding), wonen, wet- en regelgeving, opvoeding en ondersteuning in de thuissituatie. Het maatschappelijk werk is een gesprekspartner voor wie zorgen heeft, of bij wie er een disbalans voelbaar is tussen draagkracht en draaglast.

Werkwijze

Binnen de St. Maartenschool werken wij volgens Eén Kind Eén Plan (EKEP). Dit is een integrale werkwijze van (revalidatie)zorg en onderwijs waarbij het kind centraal staat. Dit houdt in dat alle betrokken disciplines, dus ook maatschappelijk werk, een kennismakingsgesprek heeft met ouders. In dit kennismakingsgesprek (de intake) stemt de maatschappelijk werker met ouders af welke zorg, ondersteuning en/ of begeleiding er nodig is voor het kind en het gezin. In overleg worden vervolg afspraken gepland.

Aanmelding

Ouders/ verzorgers worden in de eerste weken, na de start binnen de St. Maartenschool, uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Ook kunnen ouders/ verzorgers zelf contact opnemen met het maatschappelijk werk.

Binnen de St. Maartenschool zijn er 2 maatschappelijk werkers werkzaam:
Unit A: Raket, Vliegtuig, Helikopter, Luchtballon, Vlieger, Parachute (locatie Cuijk)
Unit B: Lavendel, Klaproos, Madelief, Dahlia
Unit C: Krekel, Vlinder, Libelle

Unit D: Kastanje, Linde, Wilg, Berk
Unit E: Vossen, Dassen, Beren

Folder:

Er is een folder verschenen over de doelstelling en werkwijze van het maatschappelijk werk op de St. Maartenschool en de afdeling kinderrevalidatie van de St. Maartenskliniek.